Siirry sisältöön

Teknologia tuo turvaa

Uudet teknologiset ratkaisut helpottavat omaishoitajan ja ammattilaisten työtä sekä tuovat turvaa hoidettavalle.

Teknologia omaishoitajien turvana

Nykyään on saatavilla monenlaisia teknisiä apuvälineitä. Teknologian käyttöä on hyvä suunnitella yhdessä läheisen tarpeiden mukaan ja itsemääräämisoikeutta kunnioittaen. Lue lisää Uusi teknologia tuo turvaa Lähellä-lehden artikkelista 3/2022(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

112 Suomi -mobiilisovelluksen käyttöönotto helpottaa varautumista häiriö-, poikkeus- ja vaaratilanteisiin. Sen avulla löydät alueen tärkeät päivystysnumerot ja voit soittaa niin, että hätäkeskus pystyy paikantamaan sinut. Voit ladata maksuttoman sovelluksen puhelimeesi sovelluskaupasta. Lue lisää Turvaa arkeen mobiilisovelluksen avulla -jutusta Lähellä-lehdessä 1/202(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Esimerkkejä teknologisista apuvälineistä

  • mukana kulkeva laite, joka seuraa missä henkilö liikkuu ja voi esimerkiksi hälyttää, jos läheinen harhailee kauas kotoa
  • huoneisiin, oviin ja kodinkoneisiin asennettavat tunnistimet, joista voi katsoa, onko esimerkiksi jääkaappia avattu päivän aikana
  • laitteet, jotka muistuttavat lääkkeen ottamisesta
  • kuvapuhelimet, joihin ei tarvitse osata vastata
  • erilaiset turvarannekkeet ja hälytysjärjestelmät
  • liesihälytin, joka varoittaa jo ennen savua esimerkiksi päälle unohtuneesta levystä
  • palovaroittimet, jotka hälytysäänen lisäksi lähettävät havaitusta savusta tiedon läheisen puhelimeen

Oppaassa Älyä ja iloa teknologiasta annetaan yleisesti tietoa kodin turvallisuuteen, arjen tukemiseen, aktiivisuuteen ja yhteydenpitoon käytettävästä teknologiasta ja pohdittavista asioita niiden hankintaan liittyen. Opas: Älyä ja iloa teknologiasta. Teknologia ja laitteet ikääntyneiden arjen tukena. Valli ry:n sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Digimaailmassa toimiminen

Tietotekniikan avulla voidaan saada iloa ja virkistystä kenelle tahansa. Läheinen voi kannustaa uuden äärelle ja etsimään tietoa esimerkiksi harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista.

YLEn Digitreeneistä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) löydät apua ja niksejä puhelimen, tietokoneen ja digipalvelujen käyttöön. Digiopastusta voit kysyä oman paikkakuntasi kirjastosta. Senioreille suunnatut digiopastuspaikat eri puolella Suomea löytyvät kootusti SeniorSurfin opastuspaikkakartasta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja tukea on saatavana myös etänä.

Alla on Vanhus- ja lähimmäispalveluiden liiton VALLI ry:n Suvi Hiltusen puheenvuoro seminaarista, jossa hän kertoo miten diginmaailmaan voi päästä. Hiltunen kertoo, miten voit rohkaista läheistäsi ja antaa vinkkejä, miten tunnistaa virheellistä tietoa ja huijauksia, ja millaisia tunteita digimaailmassa toimiminen herättää.